Onze geschiedenis
In het begin van de jaren '70 is op initiatief van Herman Saeij, ondernemer en voorzitter van de ondernemersvereniging, de Stichting Mosselfeesten ontstaan. Herman wist de middenstand en de horeca te enthousiasmeren voor zijn ideeën omtrent de Mosselfeesten in Philippine, en werd daarbij ondersteund door onder andere horecaman Gerard Wiskerke. Het doel was eenvoudig: reclame maken voor Philippine, waarbij het product, de mossel, uitermate geschikt was. Om dit te bereiken werd de pers ingeschakeld als effectief middel om Philippine onder de aandacht van het publiek te brengen, zowel nationaal als internationaal.
Het resultaat mocht er zijn: talrijke artikelen verschenen in diverse kranten en tijdschriften, wat resulteerde in druk bezochte Mosselfeesten door binnen- en buitenlandse bezoekers. Bezoekers die kennismaakten met de Philippiense mossel, kwamen vaak terug om er opnieuw van te genieten. Jaarlijks werden de pers en het publiek uitgenodigd om Philippine en de Mosselfeesten onder de aandacht te houden, waarbij activiteiten als het nuttigen van mosselen, bezoeken aan Yerseke en mosselvissen met de pers in de Oosterschelde werden georganiseerd.

Om de aandacht vast te houden, werd gezocht naar nieuwe activiteiten. Zo ontstond er overleg tussen de Stichting, Saeij, Wisse en de horeca, met als resultaat een samenwerking om mosselen en wijn te promoten. Dit idee werd al snel omgezet in een proeverij, waarbij contact werd opgenomen met een bevriende leverancier, Pieter Tazelaar. De eerste proeverij met pers en genodigden, waaronder burgemeesters uit Zeeuws Vlaanderen en enkele uit Belgische grensgemeenten, vond plaats in Auberge des Moules van Carlos Tieleman en Nini Wiskerke.
De formule van de proeverij sloeg aan en werd gevolgd door meerdere edities, waarbij diverse wijnen werden geproefd en beoordeeld. De promotie van Philippine, voorafgegaan door het jaarlijkse persmoment met de wijnproeverij, was succesvol. Philippine kreeg aandacht van zowel binnen- als buitenlandse pers, waaronder regionale bladen, vakbladen en landelijke media. Bekende personen zoals Rik de Saedeleer, Gerrie Knetemann en Jan Janssen werden uitgenodigd en genereerden zo extra aandacht voor de proeverijen.
Na een aantal jaar werd de proeverij uitgebreid en verhuisde naar hotel Au Port onder leiding van Frank Wiskerke, waardoor de bekendheid van Philippine verder werd vergroot. De proeverijen werden als een feestelijke dag ervaren en droegen bij aan de promotie van Philippine als culinaire bestemming.











